Гипскартон, гипсфазер или OSB?
Полезно

Полезно

Гипскартон, гипсфазер или OSB?

"Каква е разликата в трите вида плоскости и има ли значение кой строителен материал ще избера?"
 Отговорът на нашите експерти:

И гипскартонът, и гипсфазерът са екологични продукти, изработени от напълно естествени материали – гипс и хартия/ целулозни влакна. Гипскартонът представлява гипсово ядро „опаковано“ със специален картон, а гипсфазерът се състои от целулозни нишки от рециклирана хартия, които армират гипсовата плоскост в цялата и дебелина.

И с двата вида плоскости могат да бъдат изграждани щендерни стени, стенни обшивки и окачени тавани. Гипсфазерните плоскости Knauf имат по-висока плътност и якост, благодарение на което изградените от тях елементи имат по-високи звукоизолация и здравина. Гипсфазерните плоскости Vidifloor служат за изграждане на сухи подове, а високо импрегнираните гипсфазерни плоскости Vidiwall HI могат да бъдат използване като фасадна плоскост под топлоизолационна система или вентилируема фасада.

Гипсфазерни плоскости Кнауф

Освен това, като цяло и двата вида гипсови плоскости повишават пожарната безопасност на сградата.
Те предлагат и завършване с естетично финишно покритие, съобразено с интериора на помещението - с различни видове шлакловка и боя, например.

Плочите гипсфазер се обработват механично по подобен начин, както и плочите от гипсокартон. Разкрояват се чрез пречупване по предварително издълбан с макетен нож срез върху повърхността, но поради по-голямата им твърдост при тях по-често се налага рязане с прободен трион. След пречупване на плочата често пъти повърхността на кантовете се получава неравна. Това се коригира чрез рендосване с профилно ренде.

Двата вида плочи могат да бъдат комбинирани в стена с хибридна облицовка – един слой гипсфазер и един слой гипскартон.

OSB плоскостите представляват плочи от „ориентирани“ в определена посока дървесни частици, слепени с помощта на лепила, съдържащи различни химични субстанции. В интериора на дома по правило се налага допълнителното им облицоване с гипскартон, например, за да може след това да бъдат завършени стената или таванът от OSB, което в крайна сметка оскъпява цената на кв.м.