Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

1. Каква е разликата между гипскартон и гипсфазер?

И двете плоскости се състоят от гипс и хартия, но имат различна структура. Гипскартонът има гипсова сърцевина и картонена обвивка, а гипсфазерът е хомогенна плоскост от гипс, армиран с целулозни влакна.

2. Откъде мога да купя гипсфазерни плоскости?

Свържете се с нас ТУК. Ние ще ви насочим.

3. Какви инструменти са ми необходими за работа с гипсфазер?

За рязане ви е необходим макетен нож или електрически трион. За монтаж на плоскостите към метална щендерна конструкция се използва винтоверт тип Impact drive. Монтаж към дървена конструкция или плоскост към плоскост може да се извърши със стоманени кламери и превматичен пистолет.

4. Как да обработя фугата между плоскости Vidiwall?

Има няколко начина за обработка на фугата в зависимост от канта на плоскостта. Ако имате плоскости с правоъгълен кант SK, трябва да изпълните отворена фуга – монтаж на плоскостите на разстояние ½ от дебелината на плоскостта + макс. 3 mm. Отворената фуга се запълва с Унифлот, поставя се фугопокривна лента.

При SK кант може да се изпълни и лепена фуга със специалното лепило за фуги.

А можете да ползвате и плоскости с фрезован кант – VT или VTF. Плоскостите се монтират плътно една към друга, фугата се шпаклова с Унифлот и лента.
 

5. Мога ли да използвам гипсфазерни плоскости в банята?

Всички гипсфазерните плоскости са импрегнирани и могат да се използват в домашната баня, а най-подходяща е допълнително импрегнираната плоскост Vidiwall HI. Областта около мивката и душа се изолира допълнително с Knauf Flächendicht и лента.

6. Мога ли да използвам гипсфазер на външна стена?

Плоскостта Vidiwall HI е подходяща за приложение на фасади под интегрирана топлоизолационна система или вентилируема фасада.

7. Мога ли да лепя гипсфазерни плоскости като суха мазилка?

Не. Препоръчваме монтаж към конструкция от метални или дървени профили.